|
Bouvet Savaş Gemisi
Pre-dreadnought tipi bir savaş gemisidir.
16 Ocak 1893’de yapılmaya başlandı. 27 Nisan 1896’da kazığa indirildi. Ve 1 Haziran 1898’de tamamlanarak görevine başladı.
|
Ağırlık:
Güç:
Hız:
Boyutlar:
Mürettebat:
Silahlar:
|
12,000 ton
15,000 hp
18 knot
117,81m*21,39m
666
Ana top: 2 tane 304,8/L=45
Ana Top:2 tane 275/L=45
İkincil Top: 8 tane 138/L=45
İkincil Top: 8 tane 100/L=45
12 tane QF gun 47/L=43
7 tane QF gun 37/L=23
4 tane torpido tüpü 457
|
Bouvet’in Batışı
Bahriye Bakanı Churchill, boğazın bir an önce geçilmesi için mesaj üzerine mesaj gönderip Amiral Carden’i zorlamaya başlamıştı. Churchill’in dayatmaları ve boğazda yaşanan zorluklar sonucu Amiral Carden istifa etmek zorunda kaldı. 17 Mart’ta yerine Tümamiral de Robeck tayin edildi. Amiral de Robeck ikinci bir saldırı için filosunu üç kısma ayırmaya karar verdi.
A hattında donanmasının en güçlü gemileri olan Queen Elizabeth, Agamemnon, Lord Nelson ve Inflexible, bunların iki yanında da onlara refakat edecek Prince George ve Triumph gemileri seyredecekti. Bunun bir mil kadar gerisinde Fransızların Gaulois, Charlemagne, Bouvet ve Suffren gemileriyle bunların sağında ve solunda İngilizlerin Majestic ve Swiftsure savaş gemileri bulunacaktı.
Saldırıya katılacak olan diğer savaş gemileri, muhripler ve mayın tarayıcıları verilecek görev için boğazda hazır bekleyeceklerdi. Amiral, gün boyunca sahil bombardımanıyla mayın gemilerinin rahat çalışarak mayınları toplayabileceğini ummuştu. Sonunda donanma rahatlıkla boğazı geçip Marmara’ya ulaşabilecekti.
İngilizler ve Fransızlar zayıf Türk savunmasını kolayca susturarak Boğaz'ı kolayca geçebileceklerim umuyorlardı. Bu umut ve güvenle 18 Mart 1915 günü düşman savaş gemileri şiddetli bir ateşe başladılar. Rumeli Mecidiyesiyle merkez bataryaları şiddetli bir ateşe tutuldu. Boğazdaki düşman gemileri Hamidiye istihkamlarına yüklendi. Bunu gören Dardanos bataryaları ateşi üzerlerine çekmeye çalıştı. Az sonra, tüm gemiler, Dardanos'a saldırdı. Dardanos tabyamız saldırılara şiddetle karşı koydu. Bu arada Mesudiye tabyası da ateşe başlamıştı. Mesudiye üzerine ateş açılınca Hamidiye onun yardımına koştu. Bu arada kıyı bataryalarımız düşman üstüne ateş yağdırmaya başladılar. Bunalan düşman kaçmak isterken topçu atışlarıyla karşılaşıyordu. Düşman gemilerine göz açtırılmıyordu. Karşılıklı bu korkunç bombardıman bir saat kadar sürdü. Bu karşılıklı bombardımanı bir yabancı yazar şöyle anlatıyor:
«insan manzarayı gözlerinin önünde canlandırabilir. Kaleler, toz duman bulutları içinde kaybolmuşlardı. Yıkıntıların arasından arada bir alevler yükseliyordu. Gemiler, çevrelerinde fışkıran sayısız su sütunları arasında yavaş yavaş hareket ediyorlar, bazen duman ve serpintiler arasında iyice görünmez oluyorlardı. Tepelerden ateş eden havan toplarının alevleri görülüyor, ağır toplar yer sarsıntıları gibi gümbürdüyordu.»
Bombardıman sırasında Türk tabya ve bataryaları büyük zarar görmüştü. Amiral Robeck Fransız gemilerini geri çekerek İngiliz savaş gemilerini ileri sürdü.
Bouvet, 18 Mart 1915 günü Çanakkale Boğazının 7 mil içerisinde ilerleyen savaş filosunda 4’lü Fransız gemilerinin soldan üçüncüsüydü. Öğlene doğru İngiliz donanması bombardımana uzaktan devam ederken Fransız gemilerine yakın bombardıman emri verildi. Gaulois ve Suffren kalelerden açılan ateşle ağır hasar aldılar ancak daha kötüsü olmak üzereydi.
Türk topçusu sekiz kere Bouvet’i vurdu ve öndeki topu etkisiz hale geldi. Bouvet, Erin Keui Koyuna doğru sancağa manevra yaptı. Ancak saat 13:54 ‘de sancak topunun tam altından fark edilmemiş bir mayına çarptı ve tahminen buradaki cephanenin de patlamasıyla çok şiddetli bir patlama oldu. Bouvet 600 mürettebatıyla birlikte iki dakika içerisinde battı. Aslında Nusret gemisi tarafından buraya bırakılan mayınlar daha önce Türklerin müttefik gemilerinin bu sahada manevra yaptıklarını gözlemlemesi üzerine bırakılmışlardı.
Bouvet’in kaybına rağmen, mayınlardan henüz haberi olmayan müttefik gemileri Bouvet’i batıranın bir torpil veya top olduğunu düşünerek ilerlemeye devam ettiler ve o gün çok büyük kayıplar verdiler.
Aynı gün aynı mayınlar Irreristible, toplardan hasar görmüş Ocean ve su almış Inflexible’ı da batırdılar. O gün 3 ana müttefik gemisi batırıldı, 3 ana gemileri hasar gördü ve buna karşın sadece birkaç Türk Topu hasar aldı. O gün çok küçük bir savunmanın bile uygun ve iyi bir stratejiyle çok büyük işler yapabileceğini tarih bir daha göstermiş oldu.
Bouvet Maket Resimler
GERİ
|
|