BİGA VAPURU:

BİGA VAPURU:

1904 yılında Bergen, Norveç'de yük ve yolcu gemisi olarak yapılmaya başlandı ve 1905'de tamamlandı. Orjinal adı Lyra idi.

Ağırlık:
Uzunluk:
Genişlik:
Su kesimi:
Motor:
784 gros ton
56.5 metre
8,5 metre
4.8 metre
Laxevaags yapımı 3 silindirli tripil buhar makinesi


1914'te Osmanlı Seyr-i Sefain İdaresi tarafından alınınca adı Biga olarak değiştirildi. 10 Temmuz 1915'te Mudanya yakınlarında İngiliz denizaltısı E-7 tarafından batırıldı.Aşağıda Lyra isimli gemi hakkında bilgiler mevcuttur. Ancak henüz çevrimi yapılamamıştır.

LYRA 1905

Det Bergenske Dampskibsselskab fikk sitt første spesialbygde hurtigruteskip, «Astræa», i 1900. Denne hurtigløperen, «kystens raskeste skip», utførte Bergenskes del av hurtigruteseilingene, formodentlig sammen med «Capella».

I 1903 mistet selskapet også «Orion», som hadde underholdt ruten Tromsø-Vadsø som en del av hurtigruten, og selskapet fant det mest fornuftig å sette et spesialskip inn i ruten. Tanken var antakelig å overføre «Capella» til Finnmarksruten, og la nybygningen gå inn i Bergen-Tromsø-ruten.

Bestillingen på dette skipet gikk til Bergens Mekaniske Verksted, og erfaringene fra «Astræa» ble lagt til grunn. Det nye skipet ble faktisk et søsterskip av «Astræa» men med mindre maskineri og bedre lastekapasitet. Skipet ble levert i januar 1905 som «Lyra» på 784 brt. og 185,7 ft. Den var bygget som shelterdekker, med shelterdekk i full lengde. Maskin og kjele var blitt reddet fra «Orion», og etter overhaling ved BMV ble disse satt inn i «Lyra». Ytelsen var 126 nom.hk., som ga gode 10 knops fart. Innredningen var moderne og praktisk, med det meste av salonger og lugarer på hoveddekket.

«Lyra» var ellers et vakkert skip, i skroget virket den mer «kompakt» enn selskapets eldre skip. I BDS-fargene virket den mørk, svart skrog, brunmalt eller panelt overbygning, og tre hvite ringer på skorsteinen og stjernen i baugen. Virkelig «Bergen Style».

Hurtigrutekontrakten mellom staten og selskapene Bergenske, Nordenfjeldske og Vesteraalske av 1898, ble fornyet for 6 år i 1904. Fra 1907 ble likevel flere forandringer gjort. En fjerde ukentlig hurtigrute ble opprettet fra Bergen, og de to turene i uken fra Bergen ble nå forlenget til Vadsø. Kontrakten gikk til Bergenske og Nordenfjeldske, og ruten Tromsø/ Hammerfest-Vadsø falt nå bort. Den lengre distansen som hurtigruten nå dekket krevde flere skip. Bergenske møtte sine forpliktelser med hurtigløperen «Astræa», ”Lyra» og formodentlig «Capella».

Etter tapet av «Astræa» i 1910 overførte Bergenske «Hera» fra Hamburgruten, foreløpig midlertidig. Med «Lyra», «Hera» og den nye «Midnatsol» hadde selskapet nå tre førsteklasses skip. «Lyra»s svakhet var en liten lastekapasitet, og etter at nybygningen «Polarlys» ble levert i 1912 fikk «Hera» en tiltrengt ombygning slik at den erstattet «Lyra» i hurtigruten.

I desember 1913 ble «Lyra» solgt langt bort, til Administration de Navigation a Vapeur Ottomane i Istanbul og fikk navnet «Biga». Tyrkia kom med i krigen på Tysklands og Østerrike-Ungarns side, og det kom snart til kamphandlinger. «Biga» ble torpedert av den britiske ubåten E-7 10. juli 1915 nær Mudanya i Mar-marahavet.

Bergenskes kanskje minst kjente hurtigruteskip endte sine dager langt borte fra våre kalde kyster.

GERİ